Valimiz
Ekrem CANALP, İlimizin tarihi Hasankeyf ilçesinde ilk defa düzenlenen
yöresel lezzetlerin, ilçenin tarihi dokusu ve doğal güzelliklerin
tanıtıldığı "1. Hasankeyf Uluslararası Turizm ve Gastronomi
Festivali’nin açılış programına katıldı.
Valiliğimizin koordinasyonunda Kültür ve
Turizm Bakanlığı Turizmi Geliştirme Ajansı, Dicle Kalkınma Ajansı,
Batman Belediyesi, Hasankeyf Kaymakamlığı, Hasankeyf Belediyesi, İl Özel
İdaresi, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü
katkılarıyla bu yıl ilki düzenlenen festivalin birinci gününde
Türkiye'nin tanınmış aşçılarından 65 şefin katılımı ile yöresel yemek
yarışması gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından program açılış konuşmaları ile devam etti. Programda bir konuşma yapan Valimiz,
ülkelerin tarihsel mutfaklarının turizm açısından önemine değinerek,
dünyada turizmin kendisine yeni bir alan açtığını vurguladı ve
Hasankeyf'in de tarihi, kültürü ve doğal güzellikleri ile övünülesi bir
yer olması için gastronominin ve yöresel mutfağının da konuşturulması
gerektiğinin altını çizdi. Göbeklitepe'nin keşfiyle birlikte insanlık
tarihi bilgilerin yenilendiğini, Dicle ve Fırat Havzası'nda gelecekte
ortaya çıkacak yeni buluntuların tarihi yeniden değiştirebileceğini dile
getiren Valimiz, "Belki de dünya tarihini yeniden yazacak kalıntılar
Hasankeyf'ten çıkacak. Çünkü insanlığın ilk medeniyet emareleri hep bu
coğrafyadan ve bu havza üzerinden çıkmıştır" dedi.
Tarihi dokusuyla bir turizmi merkezi olan
Hasankeyf’in konaklama sorununa değinen Valimiz, "Bizim burada temel
olarak bundan sonra üzerinde odaklanmamız gereken husus konaklama
sorunudur. Hasankeyf’in doğasını, arkeolojisini, mirasını zedelemeyen
kaya oteller kurmamız gerekir. Kaya otellerin mağaraların içerisinde,
buranın doğası, kültürü ve kalıntılarına zarar vermeden
yapılması gerekiyor. Bizler şuna inanıyoruz; Tarihiyle ve kültürüyle
geleceğe umutla bakan Hasankeyf'te turizm aktivitesinin, coşkusunu ve
heyecanın ortaya koyabiliriz ” diye konuştu. Konuşmaların ardından yöresel yemek
yarışmasında; çömlekte kışlık türlü yemeği ile birinci olan Nursel
Çoban’a, perde pilavıyla ikinci olan Esra Demir’e ve kaburga dolması ile
üçüncü olan Osman Biçen’e ödüllerin verilmesinin ardından Valimiz, il
protokolü ile birlikte kent meydanında Halk Eğitim Merkezleri, ADEM ve
ÇATOM kursiyerleri tarafından üretilen el emeği göz nuru eserlerinin
sergilendiği stantları ziyaret etti.